Cum alegem un sistem de supraveghere video?

Numeroase studii au demonstrat ca prezenta unor sisteme de supraveghere video poate scadea semnificativ rata de infractionalitate. Alegerea unui sistem de supraveghere poate fi dificila pentru un utilizator obisnuit. Se poate apela la o firma specializata pentru proiectarea si implementarea unui sistem de supraveghere dar costurile pot fi destul de mari. In cazul in care aveti minime cunostinte tehnice, o varianta mai convenabila este achizitionarea unui sistem de supravaghere profesional pe internet de la un magazin online, unde preturile echipamentelor sunt mult mai mici. COMENZI.RO ofera consiliere tehnica prin email sau telefon pentru oricine doreste sa achizitioneze un sistem de supraveghere.
Pentru utilizare privata, acolo unde sunt suficiente 1-2 camere se pot folosi mai nou si camere de supraveghere inteligente. Acestea au avantajul instalarii usoare, se conecteaza wireless la routerul de internet, neavand nevoie de cabluri. Inregistrarea se face pe un card de memorie introdus in camera, iar imaginile live sau cele inregistrate pot fi vizualizate de pe smartphone sau computer. Dezavantajul principal este dat de faptul ca in cazul in care infractorii distrug sau fura camera nu veti mai avea acces la inregistrari, acestea nefiind stocate pe un alt dispozitiv. Un alt dezavantaj este dat de spatiul limitat de stocare de pe cardul de memorie.
Caracteristicile cele mai importante la un sistem de supraveghere video sunt urmatoarele:
1. Rezolutia imaginii
Cel mai important atribut al camerelor de supraveghere este rezolutia sau claritatea imaginii. Aceasta poate avea urmatoarele valori (de la mica la mare): CIF, D1, 720P (1MP), 1080P (2MP), 2K (4MP), 4K (8MP). O rezolutie minima decenta in zilele noastre este cea de 1080P (2MP), care asigura un nivel de detalii satisfacator pentru majoritatea aplicatiilor. Rezolutiile de 4MP si peste sunt recomandate atunci cand se doreste observarea unor detalii fine cum ar fi numere de inmatriculare autoturisme sau recunoastere de persoane aflate la mare distanta (peste 30 m). Rezolutiile sub 1080P (2MP) adica 720P (1MP), D1, CIF, QCIF sunt considerate depasite in ziua de azi si nu asigura o calitate satisfacatoare a imaginii.
Mai jos sunt prezentate portiuni de imagine marita (zoom) de la camere de supraveghere cu diferite rezolutii:
Nota: Pe internet au aparut in ultima perioada magazine online care ofera sisteme de supraveghere cu rezolutii slabe, la preturi foarte mici. Aceste sisteme fac parte din loturi produse in urma cu 7-8 ani si au rezolutii reale D1, CIF, QCIF. De multe ori, pentru a masca rezolutia reala o camerelor, se prezinta rezolutia de iesire a DVR-ului care este in general 2MP (FullHD). Aceasta nu inseamna ca veti vedea imagine de la camere FULL HD ci doar ca interfata DVR-ului se va vedea FULL HD pe monitor. Astfel, imaginile obtinute cu astfel de sisteme sunt practic inutilizabile pentru scopuri de supraveghere.
2. Puterea de iluminare in infrarosu (IR)
Luminatorul IR (infrarosu) asigura vizualizarea pe intuneric. Imaginile captate in mod IR sunt alb-negru. In general este suficienta o distanta de iluminare IR de 30 m. In situatia in care se doreste supravegherea pe timpul noptii la distanta mare (peste 40 m), trebuie tinut cont ca nu este suficient sa avem doar IR puternic ci si rezolutia camerei trebuie sa fie performanta pentru a permite redarea detaliilor la distanta. In aceste cazuri sunt recomandate camere cu IR puternic si rezolutie de minim 4 MP.
Nota: Distanta IR specificata de producator este masurata in conditii ideale, de laborator. Acest lucru este valabil pentru toate camerele de supraveghere de pe piata, indiferent de marca. De aceea, va recomandam sa achizitionati camere cu distanta IR mai mare cu cel putin 10 m fata de nevoile dumneavoastra.
3. Capacitatea de stocare
Toate sistemele de supraveghere din oferta COMENZI.RO inregistreaza in bucla, adica DVR-ul sterge cele mai vechi inregistrari atunci cand memoria este plina. Estimarea intervalului de inregistrare care incape pe memorie (HDD) se face in functie de numarul de camere care inregistreaza si rezolutia acestora. In general este bine sa avem memorie suficienta pentru a stoca minim 4-5 zile de inregistrare.
Pentru orice recomandari tehnice despre sistemele de supraveghere puteti apela cu incredere la specialistii COMENZI.RO.
Vezi oferta de sisteme supraveghere video aici: Sisteme supraveghere video (Kit-uri)
Adauga un comentariu