Cum scapam de arsura de pe vase?

Cum scapam de arsura de pe vase?

Gatitul reprezinta una dintre cele mai placute si relaxante activitati din timpul liber pentru multi dintre noi. Atunci cand suntem insa in contratimp, cand ne încumetăm sa pregatim masa pentru un toti prietenii sau pur si simplu ne apucam de multe feluri de mancare in acelasi timp, se pot intampla si lucruri mai putin placute, si anume sa uitam preparatele pe foc sau in cuptor mai mult timp, iar acestea sa se arda. Cu totii am uitat macar o data oala cu lapte pe aragaz sau tava in cuptor.
 

Dincolo de mirosul neplacut si de alimentele irosite, trebuie sa ne confruntam si cu arsura de pe vase. Desi tigaile si oalele sunt tot mai rezistente la aceste accidente, daca sunt lasate mult timp pe foc se vor arde, indiferent de materialul din care sunt confectionate.
 

Indepartarea arsurii este deosebit de neplacuta, fiind mare consumatoare de timp si de energie. In plus, anumite vase, cum sunt cele din teflon sau ceramica, nu pot fi curatate cu substante abrazive sau cu bureti duri. Daca nu doriti sa utilizati solutiile chimice din comert, care nu sunt indicate mereu, atunci puteti apela la cateva trucuri, folosind diverse lucruri pe care le aveti cu siguranta in casa.
 

Curatarea vaselor din teflon este destul de complicata. Pentru a indeparta arsura de pe suprafetele acoperite cu teflon trebuie sa utilizam doar solutii de curatat blande. O metoda simpla si rapida este urmatoarea: adugati o cana de apa in tigaia de teflon, in care ati dizolvat 3 linguri de praf de copt. Pune-ti apoi tigaia la foc mic si lasati-o pana incepe sa fierba apa. Indepartati tigaia, goliti continutul si spalati in mod obisnuit, cu un burete normal, moale. Clatiti si lasati la uscat.
 

Bicarbonatul de sodiu este un alt aliat in aceasta confruntare cu petele de arsura. Praful se amesteca cu putina apa, astfel incat sa se formeze o pasta densa. Aceasta se intinde cu generozitate pe zonele afectate si se lasa sa actioneze timp de cateva ore, apoi se indeparteaza si se spala. Metoda poate fi aplicata pe majoritatea tipurilor de vase de bucatarie: oale din inox, tigai din inox, oale emailate, dar si pe suprafata exterioara a tigailor teflonate sau ceramice.
 

Vasele de gatit din cupru se curata usor cu ajutorul sării grunjoase. Zona afectata se freaca cu sare in granulatie mare si cu putina zeama de lamaie sau chiar otet. Se clateste bine si… gata.
 

Ibricele sau vasele de inox in care pregatiti cafeaua sau ceaiul se curata tot cu ajutorul otetului. In oala se pune putina apa si se aseaza la foc, dupa ce a fiert apa, se adauga o cantitate egala de otet si se lasa la inmuiat cateva ore sau, daca este necesar, chiar peste noapte. Veti observa ca petele au disparut. Pentru a scoate mirosul si a indeparta ultimele pete, vasul din inox trebuie sa fie clatit bine, de aceea se fierbe apa simpla de cateva ori in el inainte de prima utilizare.

Daca aveti un set de tacamuri din inox care nu mai sunt la fel de stralucitoare ca atunci cand le-ati achizitionat, le puteti reda frumusetea cu ajutorul unui amestec mai putin intalnit, insa foarte eficient. Trebuie sa faceti o pasta omogena dintr-o lingura de creta si o lingura de sapun de potasiu (se pot gasi usor in magazine). Cu aceasta pasta si cu ajutorul unei carpe curate se freaca fiecare piesa din setul de tacamuri. Dupa clatire, acestea se pot lustrui cu un prosop din bumbac. Veti obtine tacamuri stralucitoare si fara zgârieturi.

 

Va recomandam accesoriile pentru bucatarie din oferta COMENZI.RO

 

0 comentarii la "Cum scapam de arsura de pe vase?"

Adauga un comentariu

Nume:


Introduceti codul de verificare din imaginea de mai jos:

Comentariu:
Nota: HTML nu este permis.