Care este diferenta intre inox si otel inoxidabil?

Care este diferenta intre inox si otel inoxidabil?

In viata de zi cu zi ne intalnim frecvent cu termeni pe care, desi par banali si sunt utilizati la scara larga, nu ii intelegem pe deplin.

Un exemplu in acest sens este oferit de confuzia creata de utilizarea a doi termeni specifici: inox si otel inoxidabil. Ce reprezintă aceste denumiri si care este diferenta intre ele, daca exista una?

Otelul este cel mai important aliaj al fierului, in cadrul caruia carbonul reprezinta componenta principala. In functie de celelalte elemente adaugate aliajului (nichel, siliciu, titaniu, fosfor, mangan, sulf, cobalt, etc..) se modifica si proprietatile otelului rezultat: duritate, rezistența, elasticitate, rezistența la acizi, rezistența la coroziune.

În prezent sunt cunoscute peste 200 de tipuri de oteluri inoxidabile, ce sunt folosite în toate domeniile de activitate: industria alimentară, medicală, chimică, in construcţii, în industria auto, navală, etc..

Prin inox se intelege o gama variata de oteluri inoxidabile, care pot avea trasaturi distincte si utilizari variate. Inoxul este folosit cu precadere la producerea articolelor de bucatarie si in medicina datorita unor caracteristici de baza si absolut necesare in aceste domenii.

In ceea ce priveste industria alimentara, sunt folosite doua tipuri de inox: 18/10 si 18/0.

Inoxul 18/10 este cunoscut sub aceasta denumire datorita compozitiei sale, el conţinand 18% crom şi 10% nichel. Cromul este un element ce face ca aliajul sa fie extrem de rezistent, dur si durabil in timp. Nichelul este cel ce protejeaza aliajul de coroziune (rugină), suprafata fiind mult mai neteda si fiind ne poroasa. Cromul joaca un rol foarte important in protejarea suprafetei, deoarece are o mare afinitate pentru oxigen. In contact cu acesta, cromul formeaza oxizi de crom, o pelicula protectoare a suprafetei la factorii de mediu. Otelul se „trateaza” singur atunci cand este zgariat.

Oţelul crom-nichel 18/10 nu este magnetic si se foloseste in special pentru oale, tigai, vase de gatit in general, dar si pentru tacamuri.

Inoxul 18/0 contine 18% crom, insa nu contine nichel. Cantitatea de crom ii confera o duritate foarte mare, fiind preferat din acest motiv pentru fabricarea de cutite de bucatarie, tacamuri, rame, carcase, etc.. Acesta este foarte rezistent la deformare si mult mai solid. Lipsa nichelului insa il face mai putin neted decat inoxul 18/10, de aceea este mai expus la coroziune si la efectul nociv al factorilor de mediu. Tratat si intretinut corect, un obiect fabricat din acest material are o durata de viata foarte mare.

Spre deosebire de inoxul 18/10, otelul cromat este un aliaj magnetic.

 

Cunoscand aceste aspecte, putem extrage cateva concluzii. In primul rand, este corect sa inlocuim termenul generic de otel inoxidabil cu cel de inox, fiind in mare parte sinonime, mai ales atunci cand este vorba de articole de bucatarie. Termenii pot fi inlocuiti perfect si in sens invers, inoxul fiind cuprins in categoria otelurilor. O alta concluzie ce trebuie evidentiata este aceea ca legenda conform careia daca un obiect este magnetic nu este din inox este falsa. Compoziția aliajului difera foarte mult, de unde si marea varietate de proprietati ce pot aparea.

Inoxul, datorita acestor proprietati, dar si datorita aspectului sau foarte placut, neted, cu finisaj argintiu, se foloseste pe scara larga la fabricarea a nenumarate tipuri de obiecte, pe langa vasele de bucatarie: componente ale unor aparate sau utilaje, aparate electrocasnice, articole pentru baie, suporturi diverse, chiuvete, balustrade, aparatura medicala, cantare personale si cantare de bucatarie, etc..

 

Va recomandam gama de oale inox din oferta COMENZI.RO

 

0 comentarii la "Care este diferenta intre inox si otel inoxidabil?"

Adauga un comentariu

Nume:


Introduceti codul de verificare din imaginea de mai jos:

Comentariu:
Nota: HTML nu este permis.