1. Riscul de a nu primi ceea ce ati comandat. Exista site-uri care nu verifica cu atentie informatiile de prezentare a produsului, astfel ca la primirea coletului constatati ca acesta nu corespunde exact descrierii de pe site sau arata diferit de fotografia pe care ati vazut-o pe Internet. Intr-adevar, in cazul firmelor serioase acest lucru se rezova prin inlocuire sau returnarea contravalorii, dar este totusi neplacut deoarece trebuie sa trimiteti produsul inapoi si sa asteptati cateva zile pentru solutionarea problemei.

2. Riscul de a nu mai putea returna produsele. Intr-adevar, clientul nu poate sti daca produsul pe care l-a comandat pe Internet este exact ceea ce isi doreste, pana nu il primeste fizic. In cazul in care nu e multumit, clientul poate returna produsul in termen de maxim 10 zile lucratoare. Acest drept este garantat de legile in vigoare, dar nu si daca produsul a fost achizitionat de pe un site al unei persoane fizice, ce nu ofera factura. Chiar daca pe site este mentionata posibilitatea de retur a produslui, nu aveti nici o garantie ca va fi asa. De aceea trebuie verificate intotdeauna, inainte de comanda, datele de identificare ale societatii comerciale care este obligatoriu sa fie afisate pe site.

3. Riscul de a nu beneficia de garantie daca produsul se defecteaza. Acesta este cea mai frecventa reclamatie a celor ce au cumparat pe Internet din Romania dar, din pacate, daca nu au cumparat de la firme serioase nu ii poate ajuta nimeni. Persoanele fizice care vand pe Internet nu au nici o raspundere legala de asigurare a garantiei, iar firmele neserioase gasesc tot felul de motive pentru a nu acorda garantie clientului.

4. Nelivrarea produsului in timp util. Exista nenumarate site-uri care afiseaza produse pe site la preturi ademenitoare, dar care, dupa efectuarea comenzii, va precizeaza ca “produsul nu este momentan pe stoc, dar trebuie sa soseasca in cateva zile”. Dupa cele cateva zile se poate merge si mai departe, spunand ca “nu a sosit produsul respectiv dar am primit in schimb un produs similar”. Astfel pierdeti timp si nervi asteptand dupa un produs cu pret ceva mai bun care nu mai vine, cand ati fi putut sa-l cumparati de mult de la o firma serioasa pentru cativa lei in plus.