1. E nevoie de timp. Dedicati ceva timp cumparaturilor pe care le veti face, deoarece trebuie sa actionam cu prudenta. Nu este indicat sa cumparam de pe prima pagina de internet pe care o deschidem. Inainte, ar fi mai bine sa ne uitam si pe alte pagini si sa comparam atat preturi, cat si conditii.

2. Intuitia este importanta. Nimeni nu face cadouri, nici pe Internet, nici in magazine si nici pe strada. Asa ca daca un anumit produs are un pret prea mic pentru a fi real, trebuie sa fim neincrezatori.

3. Adresa sediului. Nu putem avea incredere in firme care nu au adresa fizica. Daca exista adresa fizica, ar trebui verificat daca se lucreaza cu publicul la adresa respectiva, deoarece este simplu sa afisezi pe site o adresa unde nu locuieste nimeni. De obicei, site-urile care nu afiseaza adresa sediului sunt administrate de catre fime mici, “de apartament” care se pot desfiinta “peste noapte” sau de persoane fizice care nu prezinta nici o garantie asupra calitatii produselor si a respectarii drepturilor consumatorilor (garantie, returnare, etc.).

4. Numere de telefon. Ne putem face o idee despre cat de serioasa este o firma daca are afisat pe site un singur numar de telefon si acela este mobil. De obicei, site-urile care afiseaza un astfel de telefon sunt administrate de catre fime mici, “de apartament” care se pot desfiinta “peste noapte” sau de persoane fizice care nu prezinta nici o garantie asupra calitatii produselor si a respectarii drepturilor consumatorilor (garantie, returnare, etc.).
Si mai grav este in cazul site-urilor care nu afiseaza nici un nr. de telefon pe site. Asfel de site-uri sunt in general construite de catre persoane care au ceva de ascuns ( produse cu defecte, produse contrafacute, etc.)

5. Informatii legale comerciant. Conform reglementarilor legale, firmele care ofera produse/servicii prin Internet sunt obligate sa afiseze pe site datele companiei care administreaza site-ul (Denumire, CUI, Nr. Registrul Comertului, etc.) Aceste date se gasesc de obicei in pagina de Contact a site-ului. Puteti verifica daca aceste date sunt reale pe site-ul Ministerului de Finante la adresa: http://www.mfinante.ro/agenticod.html?pagina=domenii 
De obicei, site-urile care nu afiseaza aceste date sunt de fapt administrate de persoane fizice care nu prezinta nici o garantie asupra calitatii produselor si a respectarii drepturilor consumatorilor (garantie, returnare, etc.)

6. Aspectul site-ului. Alte lucruri la care ar trebui sa ne uitam sunt greselile ortografice, texte lipsa sau erori de programare, care arata cat de serioasa este firma, sau daca este o firma noua sau necunoscuta.

5. Pagini de internet din strainatate. Atentia trebuie dublata cand este vorba despre un site din alta tara, pentru ca legislatia legata de securitate sau de tranzactii comerciale poate sa fie diferita si foarte greu de aplicat. Daca exista vreo nelamurire legata de un site ce apartine unui stat membru UE, putem cere informatii de la Centrul European al Consumatorului. Daca este vorba de un stat din afara UE, putem cere informatiile de la ambasada statului respectiv.

6. Conditii. Trebuie sa fim bine informati despre conditiile de contractare sau de cumparare a produsului inainte sa-l platim. Cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stim sunt: daca putem sa inapoiem produsul, care este termenul de livrare, care sunt conditiile de acordare a garantiei, care sunt modalitatile de plata si care sunt cheltuielile de livrare.

7. Politica de confidentialitate. Toate firmele care ofera produse/servicii prin Internet trebuie sa explice care este politica lor de confidentialitate si ce vor face cu datele noastre personale.

9. Plata. Platile cu cardul prin internet sunt in momentul de fata cel mai sigur mod de plata, deoarece majoritatea bancilor au implementate sisteme de securitate care impiedica accesul la cartea de credit prin simpla cunoastere a numarului inscris pe aceasta. Atunci cand faceti plata cu cardul, aveti garantia ca site-ul de pe care cumparati apartine unui comerciant serios, persoana juridica, pe care il puteti trage la raspundere daca nu sunteti multumit de produsul livrat.

10. Cumparaturi din pagini de anunturi sau burse de licitatii. Acest tip de comert este rezervat produselor second-hand (fara garantie) sau produselor ce nu se pot gasi in magazine (opere de arta, etc.). Nu cumparati produse noi din pagini de anunturi, forumuri sau burse de licitatii daca autorul anuntului nu va prezinta un site serios cu datele de identificare ale companiei, adresa, etc. In general, astfel de anunturi sunt postate de persoane fizice care nu prezinta nici o garantie asupra calitatii produselor si a respectarii drepturilor consumatorilor (garantie, returnare, etc.).