Ce riscuri produce in organism hipertensiunea?

Fiecare familie are cel putin un tensiometru in casa pe care membrii il folosesc pentru a-si tine sub control tensiunea. Desi hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa la adulti, copiii pot fi si ei expusi riscului. Pentru unii copii, hipertensiunea arteriala este cauzata de probleme cu rinichii sau inima. Insa, pentru un numar tot mai mare de copii, obiceiurile proaste ale stilului de viata, cum ar fi o dieta nesanatoasa si lipsa exercitiilor fizice, contribuie la cresterea tensiunii arteriale.
Complicatii
Presiunea excesiva asupra peretilor arterelor cauzata de hipertensiunea arteriala va poate deteriora vasele de sange, precum si organele. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare si cu cat ramane necontrolata mai mult timp, cu atat daunele sunt mai mari.
Hipertensiunea arteriala necontrolata poate duce la complicatii, inclusiv:
• Infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Hipertensiunea arteriala poate provoca intarirea si ingrosarea arterelor (ateroscleroza), ceea ce poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte complicatii.
• Anevrism. Cresterea tensiunii arteriale poate duce la slabirea si umflarea vaselor de sange, formand un anevrism. Daca un anevrism se rupe, acesta poate pune viata in pericol.
• Insuficienta cardiaca. Pentru a pompa sange impotriva presiunii mai mari din vasele dumneavoastra, inima trebuie sa lucreze mai mult. Acest lucru determina ingrosarea peretilor camerei de pompare a inimii (hipertrofie ventriculara stanga). In cele din urma, muschiul ingrosat poate avea dificultati sa pompeze suficient sange pentru a satisface nevoile corpului, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca.
• Vase de sange slabite si ingustate in rinichi. Acest lucru poate impiedica aceste organe sa functioneze normal.
• Vase de sange ingrosate, ingustate sau rupte in ochi. Acest lucru poate duce la pierderea vederii.
• Sindromul metabolic. Acest sindrom este un grup de tulburari ale metabolismului corpului dumneavoastra, inclusiv marimea taliei crescute, trigliceridele mari, scaderea colesterolului lipoproteinelor de inalta densitate (HDL) (colesterolul „bun”), hipertensiunea arteriala si nivelurile ridicate de insulina. Aceste afectiuni va fac mai probabil sa dezvoltati diabet, boli de inima si accident vascular cerebral.
• Probleme de memorie sau de intelegere. Hipertensiunea arteriala necontrolata iti poate afecta si capacitatea de a gandi, a-ti aminti si a invata. Problemele de memorie sau de intelegere a conceptelor sunt mai frecvente la persoanele cu hipertensiune arteriala.
• Dementa. Arterele ingustate sau blocate pot limita fluxul de sange catre creier, ducand la un anumit tip de dementa (dementa vasculara). Un accident vascular cerebral care intrerupe fluxul de sange catre creier poate provoca, de asemenea, dementa vasculara.
Este recomandat ca tensiunea sa fie tinuta foarte bine sub control astfel incat sa eviti toate potentialele probleme pe care aceasta ti le-ar putea genera. In plus, atunci cand medicul cardiolog face anumite recomandari, ideal ar fi sa fie respectate, pentru a se evita problemele. Un mare plus in acest sens sunt tensiometrele pe care le poti avea acum acasa si care nu mai au nimic in comun cu vechile dispozitive cu pompita. Ele functioneaza electronic, cu mare precizie si in plus, nu mai trebuie sa ai abilitati de a lua tensiunea, pentru ca iti vor afisa totul pe ecran.
Adauga un comentariu